Mag u zwerfkatten voederen??? JA!!!

Bericht geplaatst op 7/01/2018

Wat is een zwerfkat?
In België leven geen wilde katten meer maar wel verwilderde katten, de zogenaamde zwerfkatten. Dit zijn van oorsprong gedumpte of achtergelaten katten en hun afstammelingen. Vanwege hun schuw en angstig karakter kunnen die niet meer aarden in een huiselijke omgeving. Ze zijn wel tot op zekere hoogte afhankelijk van de mens qua eten en beschutting.
Wie is verantwoordelijk voor de zwerfkatten?
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zwerfkattenpopulatie en beschikken dan ook bijna allemaal over een zwerfkattenbeleid. In Deinze zorgt Rato voor het vangen en terugplaatsen van deze dieren die u via Omgeving Deinze  meldt.
Mag u zwerfkatten voederen?
De meeste mensen zijn compassieus ingesteld en geven deze thuisloze dieren eten. In bepaalde gemeenten wordt dit niet in dank afgenomen en wordt zelfs niet ingegrepen als u "Ja" antwoordt op de vraag  " en geeft u die kat/katten eten?"  Meestal volgt er na uw positief antwoord: " dan zijn het uw katten"en is voor de gemeente de kous af.
Nochtans blijven deze door u gevoederde zwerfkatten de verantwoordelijkheid van de gemeente en moet de gemeente ingrijpen. Door het voederen worden deze dieren nu plots geen  handtamme huiskatten.
Dit specifiek probleem werd voorgelegd aan de bevoegde instantie en dit was hun antwoord:

Oplossing?
Woont u in een gemeente die uw zwerfkatten probleem niet wilt aanpakken op basis van het voederen, verzwijg dat u deze dieren eten geeft of verwijs de gemeente naar bovenvermelde tekst van Omgeving Vlaanderen.