Vermiste/gevonden katten

UW KAT IS VERMIST:

Indien uw kat gechipt is en in ons asiel terecht komt, is hij nog dezelfde dag terug bij uw thuis op voorwaarde dat de chip met de juiste gegevens is geregistreerd.
Informeer u zeker of uw kat niet bij de buren in een garage, tuinhuis, kelder enz. opgesloten zit , maak flyers en deel die in de buurt.

U moet er aantoonbaar alles aan doen om uw dier (indien niet gechipt) terug te krijgen. U verliest het eigendomsrecht als uw dier de vrijheid verkrijgt en u niet direct probeert het dier te vangen, of uw pogingen volledig staakt. U moet contact opnemen met het asiel of de dierenopvang die in en/of rond uw gemeente liggen, om melding te maken van de vermissing van het dier. Andere instanties zijn de politie en eventuele lokale dierenartsen.

Wij plaatsen alle berichten van vermiste katten die we ontvangen via katodd1@telenet.be  op onze fbpagina/ website. Je kan deze hier bekijken.
U kan uw vermiste kat ook zelf melden bij VERMISTE KATTEN BELGIE zodat uw zoekactie nog vergroot.

Bericht ons als uw kat weer thuis is, zodat wij onze website kunnen aanpassen.

 

U HEBT EEN KAT GEVONDEN IN DEINZE: te volgen procedure:

Onbeheerde (huis)dieren

Een huisdier dat verloren gelopen is, wordt best zo snel mogelijk herenigd met zijn baasje. Dieren zonder baasje krijgen best zo snel mogelijk een liefdevolle nieuwe thuis.

Stad Deinze beschikt over een chiplezer om het dier zo snel mogelijk te herenigen met zijn eigenaar. Wanneer dit niet direct mogelijk is, wordt een dierenasiel ingeschakeld om de dieren op te vangen tot de eigenaar gevonden is. Als het dier geen eigenaar heeft, zal het asiel het na wettelijke in orde stelling beschikbaar stellen voor adoptie.

Hoe aanvragen

Met meldingen van gevonden of achtergelaten dieren kan je terecht bij de dienst omgeving. Geef hen telefonisch (09/381 95 00) of via e-mail het aantal en eventueel een beschrijving van de dieren door, alsook jouw naam, telefoonnummer en adres.

Buiten de kantooruren mag je hiervoor contact opnemen met de politie.

 

Volgens de wet  mag u een dier dat bij u komt aanlopen of dat u vindt NIET zomaar  houden.
U bent verplicht binnen de 4 dagen daarvan aangifte te doen bij de bevoegde instanties.

Wettelijk valt een dier onder het burgerlijk recht als ‘zaak’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn. Een dier is in dit geval juridisch vergelijkbaar met een fiets of een wasmachine. Dat betekent dat het dier valt onder het Burgerlijk Wetboek waarin dit soort zaken zijn geregeld. Daarin staat dat wanneer u een zaak vindt (in dit geval een dier, meer bepaald een gezelschapsdier), u hiervan aangifte moet doen.
Een gevonden dier blijkt gechipt. Moet u verplicht contact opnemen met de eigenaar?
Ja, dat bent u verplicht. Als u dat niet doet, kunt u worden beschuldigd van diefstal.
Laat controleren op chip  bij de dichtstbijzijnde dierenarts of kom er mee naar het asiel.
Iedere Vlaamse  gemeente beschikt vanaf nu ook over een chiplezer (Deinze -  dienst Patrimonium)

Informeer u echter vooraf  of het dier niet van de omwonenden is vooral u ze naar huis meeneemt of naar het asiel brengt.
Neem zeker ook een kijkje op  Gevonden Katten en op VERMISTE KATTEN BELGIE of het baasje niet opzoek is naar zijn dier.

NOG MEER INFO OVER GEVONDEN EN VERMISTE KATTEN VIND U OP DEZE LINK